Preview

Antibiot Khimioter = Antibiotics and Chemotherapy

Advanced search

Efficiency of a New Synbiotic Drink in Treatment of Chronic Diseases of Gastrointestinal Tract and Concomitant Dysbacteriosis

Abstract

The efficacy of a novel synbiotic drink in the complex therapy of patients with chronic diseases of the gastrointestinal tract and concominant intestinal dysbacteriosis was investigated in a randomized trial. The synbiotic drink contains a probiotic strain of bifidobacteria and Fucus evanescens polysaccharides with prebiotic activity and broad spectrum of the biological action on the patients. The use of the synbiotic drink provided more evident reduction of the clinical symptomes, more efficient recovery of the intestinаl microflora and higher percentage of the patients cure vs. the routine therapy and the therapy with inclusion of sour milk bifidobacterin.

About the Authors

T. A. Kuznetsova
Research Institute of Epidemiology and Microbiology,Siberian Branch of Russian Academy of Medical Sciences
Russian Federation


T. S. Zaporozhets
Research Institute of Epidemiology and Microbiology,Siberian Branch of Russian Academy of Medical Sciences
Russian Federation


N. N. Besednova
Research Institute of Epidemiology and Microbiology,Siberian Branch of Russian Academy of Medical Sciences
Russian Federation


N. F. Timchenko
Research Institute of Epidemiology and Microbiology,Siberian Branch of Russian Academy of Medical Sciences
Russian Federation


S. P. Kryzhanovsky
Far East Federal University
Russian Federation


V. D. Golovacheva
Medical Association, Far East Branch of Russian Academy of Sciences
Russian Federation


T. N. Zvyagintseva
G.B. Elyakov Pacific Institute of Bioorganic Chemistry, Far East Branch of Russian Academy of Sciences
Russian Federation


N. M. Shevchenko
Research Institute of Epidemiology and Microbiology,Siberian Branch of Russian Academy of Medical Sciences
Russian Federation


References

1. Дисбиоз кишечника. Руководство по диагностике и лечению / Под ред. Е.И. Ткаченко, А.Н. Суворова, СПб.: 2007; 238.

2. Осипенко М.Ф. Применение пробиотиков в лечении патологии внутренних органов. Фарматека 2005; 14; 16-20.

3. Шейдеров Б.A. Пробиотики, пребиотики и синбиотики. Общие и избранные разделы проблемы. Пищевые ингредиенты. Сырье и добавки 2005; 2; 23-26.

4. Успенский Ю.П. Метаболический синдром у больных с заболеваниями органов пищеварения. Место лечебного питания в комплексной терапии заболеваний органов пищеварения, ассоциированных с метаболическим синдромом. Клин. диетол. 2004; 1; 14-21.

5. Морские водоросли в восстановительной медицине, комплесной терапии заболеваний с нарушением метаболизма / Под ред. А.Н. Разумова, А.И. Вялкова, М: 2006; 104.

6. Lordan S., Ross R. P., Stanton C. Marine bioactives as functional food ingredients: potential to reduce the incidence of chronic diseases. Mar Drugs 2011; 9: 6: 1056-1100.

7. Holdt S.L., Kraan S. Bioactive compounds in seaweed: functional food applications and legislation. J Appl Phycol 2011; 23: 543-547.

8. Fitton J.H. Therapies from fucoidan; multifunctional marine polymers. Mar Drugs 2011; 9: 1731-1760.

9. Sagawa T.I.H., Kato I. Fucoidan as functional foodstuff. Structure and biological potency. Japan J Phycol (Sorui) 2003; 51; 19-25.

10. Jiao G., Yu G., Zhang J., Ewart H.S. Chemical structures and bioactivities of sulfated polysaccharides from marine algae. Mar Drugs 2011; 9: 2: 196-223.

11. Li B., Lu F., Wei X., Zhao R. Fucoidan: structure and bioactivity. Molecules 2008; 13: 1671-1695.

12. Хотимченко М.Ю. Фармаконутрициология альгинатов. Владивосток: 2009; 169.

13. Lynch M.B., Sweeney T., Callan J.J. et al. The effect of dietary Laminaria-derived laminarin and fucoidan on nutrient digestibility, nitrogen utilisation, intestinal microflora and volatile fatty acid concentration in pigs. J Sci Food Agric 2010; 90; 430-437.

14. O'Sullivan L., Murphy B., McLoughlin P. et al. Prebiotics from marine macroalgae for human and animal health applications. Mar. Drugs 2010; 8: 2038-2064.

15. Шендеров Б.A. Современное состояние и перспективы развития концепции «Функциональное питание». Пищевая промышленность 2003; 5: 4-7.

16. Kalliomaki M. Collado M, Salminen S., Isolauri E. Functional foods forum and program on health biosciences, Univ. of Turku. Amer J Clin Nutr 2008; 88: 6: 1643-1647.

17. Cмoлин В.A. Математическое моделирование в геологии и геофизике (статистика). Владивосток, 2007; 230.

18. Кузнецова T.A., Запорожец T.C., Макаренкова И.Д. и др. Пребиотический потенциал полисахаридов из бурой водоросли F.evanescens и значение для клинического использования. Тихоокеан. мед. журн. 2012; 1: 37-40.

19. Майстровский К.В., Запорожец T.C., Раповка В.Г. и др. Коррекция липидного обмена у пациентов с облитерирующим атеросклерозом сосудов нижних конечностей сульфатированным полисахаридом из бурой водоросли Fucus evanescens. Тихоокеан. мед. журн. 2010; 4: 47-51.

20. Филонова Н.В., Запорожец T.C., Ермолицкая C.A. и др. Влияние фукоидана из Fucus evanescens на показатели иммунного и цитокинового статуса у больных хроническим вирусным гепатитом С при включении в комплекс лечебных мероприятий. Вест. Урал. мед. акад. наук 2010; 2/1: 215-216.


Review

For citations:


Kuznetsova T.A., Zaporozhets T.S., Besednova N.N., Timchenko N.F., Kryzhanovsky S.P., Golovacheva V.D., Zvyagintseva T.N., Shevchenko N.M. Efficiency of a New Synbiotic Drink in Treatment of Chronic Diseases of Gastrointestinal Tract and Concomitant Dysbacteriosis. Antibiot Khimioter = Antibiotics and Chemotherapy. 2013;58(9-10):21-26. (In Russ.)

Views: 294


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0235-2990 (Print)